Shar Pei rotuna

Shar Pei (Chinese Shar Pei)

Kotimaa: Kiina (Hongkong)

Rodun uskotaan saaneen alkunsa jo liki 2000 vuotta sitten Han-dynastian aikana Kiinassa, Dai Lekin kaupungissa Kwan Tungin maakunnassa. Alkuperäinen shar pei on yksi ”tang dogin” muoto, kuten on chow chow’kin. Hongkongissa osaan rodusta risteytettiin myös muita rotuja ja näitä yksilöitä vietiin sitten 1970-luvulla Amerikkaan, jossa rotu jalostui omaksi tyypikseen, ”amerikkalaistyypiksi” eli meat mouthiksi. Sinisenmustan suun ja kielen arvellaan periytyneen lyhytkarvaiselta chow chow’lta. Rodun nimi tarkoittaa ”hiekkakoiraa”: nimitys on luultavasti peräisin siitä, että turkki on lyhyttä ja karkeaa.

Käyttötarkoitus

Käyttötarkoitukseltaan shar pei on hyvin moninainen; se toimi kiinalaisten talonpoikien vahti- ja metsästyskoirana sekä koiratappeluissa. 1970-luvulla rotu oli kuolla sukupuuttoon, ja se kirjattiinkin Guinnessin ennätysten kirjaan kynologisena harvinaisuutena, eli se oli yksi harvinaisimmista roduista maailmassa. Rotu lisääntyi Amerikassa, mistä se kirjavien vaiheiden kautta lähti leviämään Eurooppaan ja muuallekin maailmaan.

Ulkomuoto

Shar peista on tätä nykyä kaksi eri ulkomuototyyppiä (Kiinassa arvostellaan kolme tyyppiä). Tyypit ovat alkuperäinen bone mouth sekä jalostetumpi meat mouth, jolla muun muassa on massiivisempi pää ja joita on suurin osa kannasta. Myös karvanlaatuja on kaksi: lyhyt horse coat ja pitempi brush coat. Rotumääritelmiä on kuitenkin vain yksi, ja koirat arvostellaan samassa kehässä riippumatta tyypistä tai karvanlaadusta. Tämä tuottaa usein hankaluuksia ulkomuototuomareille.

Yleisin väri on fawn, mutta kaikki yksiväriset valkoista lukuunottamatta ovat hyväksyttyjä.

Yleisvaikutelma

Toimelias, tiivisrakenteinen, neliömäinen ja keskikokoinen. Kallossa ja sään kohdalla olevien poimujen, pienten korvien ja ”virtahevon” kuonon ansiosta shar pein ulkonäkö on ainutlaatuinen. Urokset ovat narttuja suurempia ja voimakkaampia. Säkäkorkeus on 44-51 cm.

Yleensä kuvissa esiintyy shar pein pentuja, jotka kasvaessaan suoristuvat. Aikuisella koiralla ei saa olla liikaa nahkaa ja poimuja. Normaali, terve koira ei kaipaa mitään erityistoimenpiteitä hoidon suhteen.

Luonne

Shar pei on isäntäväkeensä kiintyvä eikä välttämättä välitä vieraista tai suhtautuu näihin pidättyvästi. Luonteessa voi kuitenkin olla myös suuria eroja suuntaan tai toiseen. Shar pei on myös suhteellisen itsepäinen, ja joillakin yksilöillä vielä on vahva taisteluvietti, joten kaikki rodun edustajat eivät tule toimeen samaa sukupuolta olevien koirien kanssa. Shar pei tarvitseekin määrätietoisen kasvatuksen, eikä varsinkaan uros sovi ensimmäiseksi koiraksi