Tietoa rodusta

Rotumääritelmä

Rotumääritelmä
Alkuperämaa: Kiina

Vastuumaa: FCI

FCI:n LUOKITUS: Ryhmä 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat. Alaryhmä 2.1 molossi- ja mastiffityyppiset. Käyttökoetulosta ei vaadita.

Hyväksytty: FCI 14.4.1999, käännös SKL-FKK 24.10.1999

Yleistä

KÄYTTÖTARKOITUS: Metsästys- ja vahtikoira

LYHYT HISTORIA: Kiinalainen rotu shar pei on ollut olemassa satoja vuosia Etelä-Kiinan merta ympäröivissä maakunnissa. Dialakin kaupunki Kwun Tungin maakunnassa on luultavasti rodun alkuperäpaikka.

YLEISVAIKUTELMA: Toimelias, tiivisrakenteinen, neliömäinen ja keskikokoinen. Kallossa ja sään kohdalla olevien poimujen, pienten korvien ja ”virtahevon” kuonon ansiosta shar pein ulkonäkö on ainutlaatuinen. Urokset ovat narttuja suurempia ja voimakkaampia.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Säkäkorkeus 44-51 cm. Säkäkorkeus on suunnilleen sama kuin rungon pituus mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen, etenkin uroksilla. Kuono ja kallo ovat suunnilleen yhtä pitkät.

KÄYTTÄYTYMINEN/LUONNE: Rauhallinen, itsenäinen, uskollinen ja isäntäväkeensä kiintynyt.

Pää

PÄÄ: Melko suuri suhteessa runkoon. Otsassa ja poskissa olevat poimut jatkuvat alas kaulapusseiksi.

KALLO-OSA: Tasainen, leveä

OTSAPENGER: Kohtuullinen

KIRSU: Kookas, leveä ja väriltään mieluiten musta, kuitenkin mikä tahansa karvapeitteen väriin sointuva hyväksytään. Sieraimet ovat suuret ja avoimet.

KUONO-OSA: Rodun erityispiirre. Kuono on tyvestä kirsuun asti leveä kaventumatta lainkaan. Huulet ja kuononselkä ovat hyvin täyteläiset. Kohouma kuonon tyvessä on sallittu.

SUU: Kieli, kitalaki, ikenet ja huulien limakalvot ovat mieluiten sinertävän mustat. Vaaleanpunaiset pilkut kielessä sallitaan. Yksivärinen vaaleanpunainen kieli on hylkäävä virhe. Koirilla, joiden väriin vaikuttaa haalistustekijä, kieli on yksivärinen vaaleanvioletti.

LEUAT/HAMPAAT/PURENTA: Leuat ovat vahvat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, eli yläetuhampaiden takapinnat ovat tiiviisti alaetuhampaiden edessä. Hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Alahuuli ei saa olla niin korostuneen täyteläinen, että se haittaa purentaa.

SILMÄT: Tummat, mantelinmuotoiset ja ilmeeltään murjottavat. Koirilla, joiden väriin vaikuttaa haalistustekijä, sallitaan vaaleampi sävy silmissä. Silmien ympärillä oleva nahka, poimut tai karvapeite eivät saa mitenkään haitata silmämunan tai silmäluomien toimintaa. Kaikki merkit, jotka viittaavat silmämunan, limakalvojen tai silmäluomien ärsytykseen ovat vakavia virheitä. Silmäluomet eivät saa olla sisäänpäin kiertyneet.

KORVAT: Hyvin pienet, melko paksut, tasasivuisen kolmion muotoiset, kärjistään hieman pyöristyneet ja ylös kiinnittyneet; korvankärjet osoittavat kohti silmiä. Korvat ovat eteenpäin suuntautuneet ja päänmyötäiset. Ne ovat kiinnittyneet silmälinjan yläpuolelle ja kauas toisistaan. Pystyt korvat ovat hylkäävä virhe.

KAULA: Keskipitkä, vahva ja kauniisti lapoihin liittyvä. Löysää kaulanalusnahkaa ei saa olla liioitellusti.

Runko

RUNKO: Sään kohdalla ja hännän tyvessä on kohtuulliset rypyt. On hylkäävä virhe, jos täysikasvuisella koiralla on poimuista nahkaa muualla rungossa.

YLÄLINJA: Laskee hieman sään takana ja nousee hieman lanteen kohdalla.

SELKÄ: Lyhyt ja vahva

LANNE: Lyhyt, leveä ja hieman kaartuva

LANTIO: Melko tasainen

RINTAKEHÄ: Leveä, syvä ja kyynärpäihin ulottuva

ALALINJA JA VATSA: Vatsaviiva kohoaa hieman lanteen kohdalla.

HÄNTÄ: Rodun erityispiirre, tyvestään paksu ja pyöreä, ohenee kärkeä kohti. Erittäin ylös kiinnittynyt. Se voi olla asennoltaan korkea ja kaartunut, tiivisti kiertynyt, selän päälle tai jommallekummalle sivulle kaartunut. Puutteellinen tai kokonaan puuttuva häntä on hylkäävä virhe.

Eturaajat

YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat suorat, kohtuullisen pitkät ja hyväluustoiset. Eturaajojen nahka ei saa muodostaa poimuja.

LAVAT: Lihaksikkaat, hyväasentoiset ja viistot

VÄLIKÄMMENET: Hieman viistot, vahvat ja joustavat

KÄPÄLÄT: Kohtuullisen kokoiset ja tiiviit, eivät hajavarpaiset. Varpaat ovat selvästi kaareutuneet.

Takaraajat

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat lihaksikkaat, vahvat, kohtuullisesti kulmautuneet ja takaa katsottuna pystysuorat ja yhdensuuntaiset. Nahkapoimut reisissä, säärissä ja kinnernivelten kohdalla samoin kuin nahan paksuuntuminen kintereissä eivät ole toivottavia.

KINTEREET: Matalat

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät. Ei kannuksia.

LIIKKEET: Ravi on mieluisin liikkumismuoto. Liikkeet ovat vapaat, tasapainoiset ja tarmokkaat. Eturaajan askel on pitkä ja takaraajan työntö voimakas. Nopeuden lisääntyessä käpälät liikkuvat lähempänä keskilinjaa. Jäykät liikkeet eivät ole toivottavat.


KARVAPEITE: Rodun erityispiirre. Karva on lyhyttä, karheaa ja harjasmaista. Rungon karvapeite on suoraa ja törröttävää, raajoissa se on yleensä sileämpää. Ei pohjavillaa. Karvan pituus voi olla 1-2,5 cm. Karvaa ei saa trimmata.

VÄRI: Kaikki yksiväriset valkoista lukuun ottamatta ovat hyväksyttyjä. Häntä ja reisien takaosa ovat usein vaaleammat. Tummempi sävy selässä ja korvissa on sallittu.

Muuta

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

VAKAVAT VIRHEET: Muu kuin leikkaava purenta (hyvin lievä alapurenta voidaan toistaiseksi hyväksyä); suippo kuono; pilkullinen kieli (lukuun ottamatta vaaleanpunaista pilkutusta); suuret korvat; alas kiinnittynyt häntä; yli 2,5 cm pitkä karvapeite.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Litteä kuono-osa, jossa voimakas alapurenta, yläpurenta; yksivärinen vaaleanpunainen kieli; sisäänpäin etuhampaiden väliin kiertyvä alahuuli; pyöreät, ulkonevat silmät, sisään- tai ulospäin kiertyneet silmäluomet (entropium tai ektropium); silmän normaalia toimintaa häiritsevä nahka, poimut tai  karvat; pystyt korvat; puuttuva tai töpöhäntä; voimakkaat nahkapoimut rungossa (lukuun ottamatta sään kohtaa ja hännäntyveä) ja raajoissa, muu kuin yksivärinen karvapeite (albinismi, juovikkuus, läiskikkyys, pilkullisuus, musta väri ruskein merkein, manttelikuvio).

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

HUOMIOITAVA: Kaikki kirurgisesti tehdyt muutokset (erityisesti huulissa ja silmäluomissa) sulkevat shar pein pois kilpailuista.